Introductiebijeenkomst Energietransitie Lab Equipment NGF-People (januari 2025)
De eerste kennismaking met de aangeschafte apparatuur uit het NGF-People programma vormde het startpunt om in deze samenstelling bijeen te komen en vervolgens meerdere micro LC’s meer techniek gestuurd in te richten.
Erik van Dijk, programma coördinator gaf allereerst een doorkijk van dit programma. Hierbinnen wordt een nieuw Energietransitie Lab ingericht met state of the art equipment (het verpakkingsmateriaal hebben we netjes gescheiden en een herbestemming gegeven) die ondersteunend zijn aan het opleiden van onze studenten.
Uitleg apparatuur
Na een korte vervolgtoelichting op de investeringen, door Constant Staal, Regisseur Learning Communities, werden de docenten, onderzoekers, onderwijsmanagers en programma-managers van HR & STC meegenomen naar het, tijdelijk op deze kavel ingerichte, Energietransitie Lab. Daar werd door verschillende leveranciers de werking en functies van de apparatuur toegelicht. Wind, Solar, Smart grid maar ook Waterstof & Industrie kwamen voorbij. Allemaal relevante topics binnen de Energietransitie.
Met inzet van dit Energietransitie Lab en de nieuwe apparatuur zal in de Werken-Leren-Innoveren driehoek kennisontwikkeling worden aangejaagd binnen te organiseren Leerwerk-gemeenschappen (Learning communities – LC’s).
Leren met elkaar
Deze LC’s zijn in transitieomgevingen een bruikbaar vehikel, wat nodig is voor het versnellen van leren. Dat gaat niet spontaan maar vraagt om systematisch werken aan het doorgronden van complexe vraagstukken en het bedenken van oplossingsstrategieën. Learning communities dienen als innovatieruimte waarin kruisbestuiving plaatsvindt tussen verschillende types kennis en vaardigheden. Integratie van werken, innoveren en leren in de WIL-driehoek is hierbij een middel voor versnelling van leren van elkaar naar leren met elkaar.
De aanwezigen gingen enthousiast met elkaar in gesprek over welke (ver-)nieuwde kennis en innovaties binnen dit lab kunnen worden ingezet om daarmee het onderwijs maar ook praktijkgericht onderzoek te kunnen versterken.
Kennisontwikkeling
De eerstkomende periode zal worden gebruikt om met de verschillende opleidingen in gesprek te gaan over die vraagstukken waarmee een belangrijke bijdrage geleverd kan worden aan de noodzakelijke versnelling van de kennisontwikkeling van de docenten in MBO -HBO. Middels het inrichten van dergelijke micro learning communities zullen verschillende interdisciplinaire onderzoekslijnen starten in samenwerking met het bedrijfsleven uit de regio. Hieruit ontstaat nieuwe kennis bij de docenten waarmee modern onderwijs verder vormgegeven kan gaan worden, voor initieel onderwijs, bijscholing van het beroepenveld. Naast de fysieke apparatuur is verder een brede set van Serious gaming modulen aangeschaft.
De eerste kennismaking met de aangeschafte apparatuur uit het NGF-People programm vormde het startpunt om in deze samenstelling bijeen te komen en vervolgens meerdere micro LC’s meer techniek gestuurd in te richten. Mocht je een kijkje willen nemen in het Lab op de RDM Campus neem dan even contact op met c.t.t.m.staal@hr.nl
Sheets van presentatie januari 2025
Waar gaan we heen……?